Çağrı EL

Web Geliştirme | Linux Sunucu Yönetimi | Siber Güvenlik | Eğitim

Çok basit bir soru değil mi ? Peki asıl soru ne neden ? Bu da saçma oldu. O zaman asıl soruyu soralım. Neden bir web sitemiz varken güvenliği göz önüne almıyoruz. Hadi çıtayı biraz daha yükseltelim neden akıllı telefonumuz varsa ve hatta o İphone ürünü ise güvenlikle ne alakam olur diyebiliyoruz?

Çünkü bazı markların güvenliklerinin üst düzey olduğunu söylemesi, kullanıcı fazlalığı vb. birçok sebep olabilir. Herkesin dilinde nedense “ya elin hackeri neden beni hacklesin ki?”

Neden hacklemesin?

Eğer tanımıyorsanız veya büyük bir takıntılı bir sevgiliniz veya peşinizde FBI yoksa kolay hacklenmessiniz eğer ki bilmediğiniz yerlere girmezseniz. Ama sizi özel olarak seçmiyorlar. Ama siz de hacklenenler arasına girerseniz o zaman durum kötü.

Bir senaryo düşünelim diyelim ki Opencart içerik yönetim sistemini içeren bir e-ticaret sitemiz var. Ama kullancı adı ve parolamız cagriel – cagriel. Web sitemizin adı ile o kadar uyumlu ki ben olsam denerim 🙂 . Denedikten sonra sizin siparişlerinizi, ödemelerinizi engelleyebilir, kullanıcılara uygun olmayan mesajlar gönderip marka değerinizi sarsabilirim. Veya bir eklenti yükledik. İşimizi kolaylaştırıyor. Ama bu eklenti çok eski veya gerçekten kötü bir niyetle piyasa sürmüş. Olacakları düşünmek bile istemiyorum. Hiç çözümü yok mu ? Elbette var. Ama %100 çözüm değil. Tedbir. Güvenlik eklentileri, içerik yönetim sistemlerinizi veya özel olarak satın aldığını ya da kiraladığınız web uygulamalarınızı Windows ortamında bazı genel zafiyet tarama programları ile nasıl tarayabileceğinizi anlatan bir kitap var. Sadece Opencart değil 12 adet içerik yönetim sistemi kurulumu ve güvenlik önlemlerini de içeriyor. Çıkmadı daha. Ocak sonu – Şubat başı gibi çıkacak. Kodlab yayınevi aracılığı ile. Tabi çıkınca da bir yazı yazacağım tabi. Ama önceden kitabın içeriği ile alakalı bazı konu başlıklarına bakmak isterseni kendisitenizikendinizkoruyun.com sitesini ziyaret edebilirsiniz. Bu kitabı Kırklareli Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu  Bilgisayar Programcılığı Bölümü Öğretim Görevlisi Sn. Selma Büyükgöze ile beraber yazdık.

Daha çıkmadı ama yine de yorum belirtmek isterseniz makalenin az aşağısından belirtebilirsiniz. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top